Açık Öğretim
AÇIK ÖĞRETİM
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı olan Açık Öğretim Okulları: Uzaktan eğitim teknolojilerini uygulayarak ortaokul, lise, imam hatip lisesi, meslek lisesi ile kurs ve sertifika program eğitimlerini veren okulları ifade eder. Açık Öğretim Kurumları, çeşitli sebeplerle öğrenimini yarıda bırakmış yetişkinler ve örgün öğretim çağında olup da öğrenimini sürdüremeyen öğrenciler için yurt içinde ve yurt dışında öğrenimine devam etme imkânı sunmaktadır.
YURTDIŞI PROGRAMLARI (Açık Öğretim Ortaokulu)
KİMLER BAŞVURABİLİR?
1) İlkokul mezunları ve 4. sınıfı bitirenler,
2) İlköğretim ya da ortaokullarının 5, 6, 7 veya 8. sınıfından ayrılanlar,
3) Ortaokulu dışardan bitirme sınavına başvurup mezun olamayanlar,
4) Yetişkinler II. Kademe Eğitimi Başarı Belgesi olanlar,
5) Yetiştirici ve tamamlayıcı temel eğitim-B kurs belgesi olanlar,
6) Yurt dışında öğrenim görüp en az ilkokul 4. sınıfı bitirenler düzeyinde Denklik Belgesi olanlar
Açık Öğretim Ortaokulu'nun Yurt Dışı Programına kayıt yaptıracak, kayıt kabul şartlarını taşıyan öğrencilerde yaş sınırı aranmayacaktır (Başvuru için TC vatandaşı olma şartı yoktur.)
KAYITLAR NE ZAMAN VE NASIL YAPILIR?
Yurtdışı Programlarına kayıt işlemleri her yılın iş takviminde belirtilen zamanlarda yapılır.
KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER
1. Başvuru Dilekçesi
2. Öğrenim Belgesi, Tasdikname, 2.kademe Okur Yazarlık Belgesi, Denklik Belgesi vb. Öğrenim Durumunu Gösteren Belgenin Aslı
3. Nüfus cüzdanı sureti
4. 1 adet fotoğraf
5. Öğrenim gideri ödeme makbuzu
6. Yurtdışında İkamet ettiğini gösteren İkametgâh belgesi
SINIF GEÇME
Sınıfın bütün derslerinden 45 puan alarak başarılı olanlar;
Türkçe dersinden başarılı olmak şartı ile en az iki dersten başarısız olduğu halde derslerin yılsonu aritmetik puanı en az 45 olanlar doğrudan bir üst sınıfa geçerler veya mezun olurlar.
ÖĞRENİM BELGESİ DENKLİĞİ
Açık Öğretim Ortaokulundaki öğrenimlerini başarı ile tamamlayarak öğrenim belgesi almaya hak kazanan öğrenciler, T.C. MEB Açık Öğretim Ortaokulu, Öğrenim (Tamamlama) Belgesi alacaklardır. Bu öğrenim (Tamamlama) belgeleri, Türkiye'deki örgün ortaokulların verdiği öğrenim (Tamamlama) belgeleri ile eşdeğerdedir. Mezunlar bu öğrenim (Tamamlama) belgesi ile isterlerse örgün veya açık öğretim sistemiyle eğitim veren liselere devam edebilirler. Ayrıca, öğrencilerin yurtdışında ne tür öğrencilik haklarından yararlanabilecekleri, yaşadıkları ülkelerin yasaları uyarınca, o ülkenin merkezi veya yerel yönetimi tarafından belirlenmektedir.
YURTDIŞI PROGRAMLARI (Açık Öğretim Lisesi)
Açık Öğretim Lisesine kayıt olmak isteyen kişiler web sayfasında duyuru yapıldığı şekilde kayıt tarihleri arasında başvuru yapabileceklerdir.(Başvuru için TC vatandaşı olma şartı yoktur.)
KİMLER BAŞVURABİLİR?
AçıkÖğretim Lisesi Yurtdışı Programına kayıtlar, Özbekistan (Taşkent), Türkmenistan (Aşkabat), Kırgızistan (Bişkek), Kazakistan (Almatı), Çin (Pekin), Kuveyt (Kuveyt), İran (Tahran), Suudi Arabistan (Medine Riyad, Cidde), Katar (Doha), Azerbaycan (Bakü), Gürcistan (Batum) ve KKTC (Lefkoşa)'de yaşayan ve yurtdışında geçerli bir ikamet izni olup da;
1-) Türkiye'de ortaokulu veya ilköğretim okulunu bitirenler,
2-) Türkiye'de bulunduğu dönemde lise veya dengi bir okula devam ederken öğrenimini yarıda bırakanlar ile
3-) Yurtdışında öğrenim görüp, denklik yaptırmış ve bu denklik sonucu ortaöğretim(lise veya dengi okul) mezunu olmadığı anlaşılan her yaş ve her meslek grubundaki vatandaşlar başvurabilirler.
KAYITLAR NE ZAMAN VE NASIL YAPILIR?
Yurtdışı Programlarına kayıt işlemleri her yılın iş takviminde belirtilen zamanlarda yapılır.
Kayıt İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
1. Başvuru Dilekçesi
2. Öğrenim Belgesi;
a. Ortaokul mezunları için, ortaokul diplomasının aslı veya ilköğretimden mezun olanlar için ilköğretim diplomasının aslı (Ortaokul veya ilköğretim diplomasını kaybedenler için diploma kayıp belgelerinin aslı)
b. Liselerden ayrılanlar için tasdiknamenin aslı (Tasdiknamesini kaybedenler için tasdikname kayıp belgesinin aslı) ve tüm notlarını gösteren öğrenim belgesi
c. Yurtdışında öğrenim görenler için, dönemi, alanı ve kredileri kredili sisteme göre belirtilmiş onaylı Denklik Belgesinin aslı (Bu belge Eğitim Müşavirlikleri veya Ataşeliklerinden alınır)
3. Onaylı nüfus cüzdanı sureti
4. 1 adet fotoğraf
5. Öğrenim gideri ödeme makbuzu
6. Yurtdışında İkamet ettiğini gösteren ikametgâh belgesi
ÖĞRETİM SİSTEMİ VE DERS SEÇİMİ
Açık Öğretim Lisesinde ders geçme ve kredi sistemi uygulanır. Program; ortak, alan ve seçmeli derslerden, öğretim yılı ise birbirinden bağımsız iki dönemden oluşur. Öğrenciler, yapılan sınavlarda, başarılı oldukları derslerin kredisini kazanırlar.
SINAVLAR NE ZAMAN, NASIL VE NEREDE YAPILIR?
Açık Öğretim Lisesi Orta Doğu Programına kayıt yaptıran öğrenciler her öğretim yılında birinci ve ikinci dönem sonunda olmak üzere iki kez sınava girerler. Sınavlar T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Lisesi yönetmeliğine göre yürütülür ve Türkiye´de uygulanan takvime göre belirlenen bir hafta sonunda iki gün arka arkaya (Cumartesi - Pazar) yapılır. Tüm derslerin sınavları çoktan seçmeli test şeklinde yapılır. Herhangi bir nedenle sınava giremeyen öğrencilere ayrıca ek bir sınav yapılmaz.
AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ
Açık Öğretim Fakültesi; alışılmış, geleneksel eğitim tarzından farklı olarak kampüse gelme zorunluluğu olmadan, derslerin uzaktan eğitim teknolojileri vasıtasıyla sanal ortamda işlendiği; katılımcının istediği zaman bunları tekrar tekrar izleyebileceği bir eğitim öğretim imkânı sunar.
Türkiye dışında Yurtdışı Programları da bulunan Açık Öğretim Fakülteleri, çeşitli sebeplerle üniversite eğitimi alamamış bireylere, ikinci üniversite okumak isteyenlere, hatta yüksek lisans yapmak isteyenlere (UZEM) hizmet sunmaktadır.
Açık Öğretim yapan üniversitelerimiz ve bölümleri:
Anadolu Üniversitesi (Eskişehir) https://www.anadolu.edu.tr/acikogretim
İstanbul Üniversitesi (İstanbul) http://auzef.istanbul.edu.tr/
Atatürk Üniversitesi (Erzurum) http://www.ataaof.edu.tr/